⬇⬇⬇🧡 Przepis poniżej 🧡⬇⬇⬇
Dziś nieco przekornie:) Barszcz czerwony z uszkami to klasyczna polska potrawa, która cieszy się ogromnym uznaniem wśród miłośników kuchni. Tradycyjnie kojarzymy ją z Wigilią (wówczas barszcz można zrobić z przygotowanym kilka dni wcześniej zakwasem, a uszka będą miały farsz z grzybów). Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby barszcz z uszkami zagościł w naszych domach częściej niż z okazji Świąt Bożego narodzenia – dziś polecam Wam wersję z uszkami z farszem mięsnym. Ten aromatyczny i pełen smaku barszcz z pewnością rozgrzeje nasze serca i podniebienia, zwłaszcza w zimowe dni. Dodatek pysznych, domowych uszek sprawia, że ta zupa staje się jeszcze bardziej atrakcyjna dla podniebienia. Przygotowanie takiego dania może na pierwszy rzut oka wydawać się czasochłonne, ale gwarantuję, że jest wart każdej chwili poświęconej na jego przyrządzenie. Zapraszam więc do tej kulinarnej podróży, w której wspólnie stworzymy wyjątkowo smaczny barszcz czerwony z pysznymi uszkami!
🔶🔶🔶Składniki:🔶🔶🔶
🔸 1 kg buraków
🔸1 średnia cebula
🔸2 marchewki
🔸2 liście laurowe
🔸5 ziaren ziela angielskiego
🔸4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
🔸2 łyżki octu jabłkowego
🔸1 łyżeczka cukru
🔸Sól i pieprz do smaku
Składniki na uszka:
🔸200 g mąki pszennej
🔸1 jajko
🔸1/2 łyżeczki soli
🔸100 g mielonej wołowiny
🔸1 mała cebula
🔸1 ząbek czosnku
🔸Sól i pieprz do smaku
🔸Olej lub masło do smażenia
🔶🔶🔶Sposób przygotowania:🔶🔶🔶
1. Buraki obierz, pokrój na kawałki i włóż do dużego garnka. Dodaj cebulę (pokrojoną na pół), marchewki (pokrojone na plastry), liście laurowe i ziele angielskie. Zalej bulionem warzywnym lub wodą.
2. Gotuj na wolnym ogniu około 1,5-2 godzin, aż buraki będą miękkie.
3. W międzyczasie przygotuj uszka. W misce wymieszaj mąkę, jajko i sól, aż powstanie elastyczne ciasto. Odstaw na kilka minut.
4. W rondlu podsmaż cebulę i czosnek na maśle lub oleju, aż będą miękkie. Dodaj mieloną wołowinę i smaż, aż mięso będzie gotowe. Dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw do ostygnięcia.
5. Z ciasta rozwałkuj na stolnicy cienkie płaty i wykrawaj kółka o średnicy 5-6 cm przy pomocy kieliszka lub foremki. Nałóż na każde kółko niewielką ilość farszu mięsnego. Złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.
6. Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj trochę soli. Wrzucaj uszka do wrzącej wody i gotuj przez około 8 minut, aż będą wypływały na powierzchnię.
7. Po ugotowaniu uszka wyjmij z wody i odstaw na bok.
8. Gdy buraki będą miękkie, przecedź barszcz przez sitko.
9. Dodaj ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz do smaku.
10. Podawaj barszcz czerwony z ugotowanymi uszkami na gorąco, dekorując go świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.
🔶🔶🔶Smacznego!🔶🔶🔶